Gợi Ý Giải Đề Môn Tiếng Anh Tuyển Sinh Lớp 10 Chuyên Tại Tp

     

KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 CHUYÊN thpt TẠI tp.hồ chí minh NĂM HỌC 2008-2009 MÔN: TIẾNG ANH (môn chuyên)

I. CHOOSE THE WORD WHOSE UNDERLINED PART IS PRONOUNCED DIFFERENTLY FROM THAT OF THE OTHERS:

1. A. Eventually B. Depletion C. Competitive D. Regretful

2. A. Vacancy B. Wholesale C. Inflation D. Stagnant

3. A. Education B. Bridges C. Garage D. Enlarge

4. A. Box B. Clocks C. Class D. Relics

5. A. Church B. Further C. Sure D. Urgent

II. CHOOSE THE WORD WHOSE stress PATTERN IS DIFFERENT FROM THAT OF THE OTHERS:

1. A. Possession B. Property C. Industry D. Element

2. A. Basically B. Eminent C. Ordinary D. Maternal

3. A. Shortcoming B. Leopard C. Kindergarten D. Personify

4. A. Undoubtedly B. Economic C. University D. Agricultural

5. A. Enthusiasm B. Fertilizer C. Indicator D. Socializing

III. CHOOSE THE CORRECT ANSWER to lớn FILL IN THE BLANK:

1. I don’t see any _______ in arriving early at the theater if the show doesn’t start until 9 o’clock.

Bạn đang xem: Gợi ý giải đề môn tiếng anh tuyển sinh lớp 10 chuyên tại tp

A. Cause B. Reason C. Aim D. Point

2. The new manager’s office has _______ new equipment.

A. Many B. A lot of C. Some of D. A few

3. I don’t _______ to lớn change my job because I lượt thích it.

A. Risk B. Intend C. Persist D. Insist

4. You thought I did wrong but the result _______ my action.

A. Agreed B. Approved C. Proved D. Justified

5. Thomas has a garden which is _______ mine.

A. Double as large B. Semi-larger than C. Twice as large as D. As two-time as large

6. _ “What vì chưng you think of the film we’ve watched?” _ “____________”

A. It’s a breeze! B. No kidding! C. I’ve seen better. D. None of your business!

7. In 1870, _______, John D. Rockefeller and others created the Standard Oil Company.

A. That oil prices fluctuated B. Despite fluctuating oil prices C. But the oil prices fluctuated D. Oil prices were fluctuating

8. ______ to lớn school by bus.

A. Many a student goes B. Many the students go C. Many of students go D. Much student goes

9. Careless driving also accounts ______ the increasing number of traffic accidents.

A. On B. Into C. For D. With

10. ______ is not clear khổng lồ researchers.

A. Why dinosaurs having become extinct B. Why dinosaurs became extinct C. Did dinosaurs become extinct D. Dinosaurs became extinct

11. The new manager is ______ easy-going. He is always very serious about the work.

A. By no means B. By means of C. By all means D. In the mean time

12. We enjoy the hams and coffee at this _______ restaurant.

A. Family-owning B. Family-owned C. Owning-family D. Owned-family

13. I’d rather ______ lớn the tiệc nhỏ with my parents because there was nothing interesting there.

A. Haven’t been invited B. Hadn’t been invited C. Not be invited D. Not have been invited

14. When the university suggested _______, the student union protested vigorously.

A. Tuition be raised B. Khổng lồ raise tuition C. On raising tuition D. That tuition should raise

15. ______ one after another, parallel computers perform groups of operations at the same time.

A. Conventional computers, by handling tasks B. Since tasks being handled by conventional computers C. Whereas conventional computers handle tasks D. While tasks handled by conventional computers

16. She ______ him of having lied khổng lồ her.

A. Threatened B. Blamed C. Criticized D. Accused

17. We have bought extra food _______ our friends stay lớn have dinner.

A. In case B. If C. Provided D. As long as

18. Cut this cake into six _______ pieces.

A. Same B. Alike C. Lượt thích D. Equal

19. If only it _______ differently! I had hoped khổng lồ be acquitted.

A. Had been concluded B. Were concluded C. Had concluded D. Concluded

20. I was ______ in the countryside but went to lớn school in HCMC.

A. Brought up B. Taken over C. Made up D. Put off

21. Most of _______ archaeologists know about prehistoric cultures is based on studies of material remains.

A. These B. What C. Which D. Their

22. We couldn’t afford that house because it ________.

A. Was over my head B. Paid through the nose C. Cost an arm và a leg D. Blew my own trumpet

23. ______ the Christmas shopping season begins.

A. That is after Thanksgiving B. After Thanksgiving it is C. It is after Thanksgiving that D. It is Thanksgiving that

24. Thành phố new york City is America’s largest city, ______ it is not the capital of new york State.

A. Therefore B. But C. So D. However

25. He promised her an Oxford dictionary, but disappointingly he _______ on his word.

A. Turned over B. Stood up C. Went back D. Sat down

26. This young music composer is very famous _______ the most influential composer.

A. For B. Lớn C. As D. With

27. She came ______ a lot of problems at work.

A. Up with B. Down with C. In for D. Up against

28. They take ______ each other like two peas.

A. In B. After C. Khổng lồ D. For

29. Didn’t it ever ______ to them that they would be severely punished?

A. Occur B. Happen C. Enter D. Come

30. If you want to lớn ______ weight, cut down on fat.

A. Put off B. Come down C. Take over D. Cut off

31. By the time we get out of this traffic jam, all the guests _______ home.

A. Have gone B. Had gone C. Will go D. Will have gone

32. ______ members of the class has to lớn be responsible for his own actions.

A. Each of the B. Every C. None of D. All

33. The teacher _______ them the answer lớn the question.

A. Explained B. Said C. Discussed D. Told

34. We met each other at the meeting ______ coincidence.

A. By B. In C. For D. To

35. As we’ve been discussing for 2 hours without any solution, I’d lượt thích to ______ my own solution khổng lồ this problem.

A. Come up B. Bring down C. Put forward D. Take in

36. The accident resulted ______ some minor injuries.

A. To lớn B. From C. In D. Of

37. Dave, I really appreciate _______ me. But I think I could manage it myself.

A. You to lớn help B. You helped C. Your helping D. That you would help

38. One of the robbers was described by the witnesses _______ tall and about 25.

A. Lượt thích B. By C. In D. As

39. I left the purse at home. Can you _______ without breakfast today, dear?

A. Go B. Vị C. Make D. Live

40. One of the solutions _______ by environmentalists is to ban vehicles from the đô thị center.

A. Are suggested B. Is suggested C. Suggesting D. Suggested

41. While the boss khủng was away, her assistant stood ______ her & helped her solve any problems arising.

A. Up to lớn B. In for C. Up against D. Out of

42. I would lượt thích to rent a house, modern, comfortable, và _______ in a quite place.

A. Before all B. Above all C. First of all D. After all

43. We could never get ready for the thử nghiệm at such short _______.

A. Call B. Notice C. Advice D. Note

44. To resist corrosion _______ for today’s car to prevent havoc caused by road salts, gravel và other materials.

A. Have new coatings been developed B. New coatings developing C. Development of new coatings D. New coatings have been developed

45. Some scientists say it is essential that mankind _______ the amount of air pollution in big cities.

A. Be reduced B. Reduced C. Reduce D. Will reduce

46. She couldn’t but _____ there crying.

A. Stood B. Standing C. To lớn stand D. Stand

47. ______ where to find the key, the boy could not open the safe.

A. Knowing not B. Knew not C. Not knowing D. Didn’t know

48. They received _______ advice from their parents that they became successful.

A. So good B. Such a good C. So good an D. Such good

49. Computers are said to lớn be _______ for the development of mankind.

A. Here lớn stay B. Neither here nor there C. Here and there D. Here today, gone tomorrow

50. _ “She’s the best pianist in the school.” _ “__________”

A. That’s that. B. Never mind! C. That’s OK! D. You can say that again.

IV. IDENTIFY THE MISTAKE IN EACH SENTENCE:

1. Although most known for her prose works, Maya Angelou also published several collections of poetry.

A. Most known B. Her prose works C. Also published D. Poetry

2. Technically speaking, astronauts can be able tovisit the moon and live there briefly.

A. Technically B. Can be able to lớn C. Visit D. Briefly

3. There are many species of birds in danger of extinction, with a large number of which, 117 in all, found on oceanic islands.

A. There are B. Extinction C. Of which D. In all

4. If it is kept dry, a seed can still sproutup to forty years after their formation.

A. Kept B. Can still sprout C. Up khổng lồ D. Their

5. Some snakes have hollow teeth they are called fangs that they use lớn poison their victims.

A. Some B. They are called C. Use D. Their

6. The nitrogen makes up over 78 percent of the Earth’s atmosphere, the gaseous mass surrounding the planet.

A. The nitrogen B. Over C. Percent of D. Surrounding

7. Why so many students graduate weak at reading and math are questionscontinuing khổng lồ disturb educators.

A. So many B. Weak at C. Are questions D.continuing

8. Although apples bởi vì not grow during the cold season, táo khuyết trees must have such season in order to flourish.

A. Although B. During C. Such season D. Khổng lồ flourish

9. Dentistry is a branch of medicine that developed very dramatically in the last twenty years.

A. Dentistry B. Branch of C. Developed D. Dramatically

10. Rabbits have large front tooth, short tails, and hind legs feet adapted for running & jumping.

A. Rabbits B. Tooth C. And D. Running and jumping

V. CHOOSE THE SUITABLE WORD to lớn FILL IN EACH BLANK:

While (1)________ everyone accepts the goal of developing (2)_______ in the three “R’s” one of the robbers was by the witnesses as of medium height – reading, writing, & arithmetic – it often seems impossible khổng lồ (3)_______ agreement on any goal beyond that. In the broadest (4)________, the conflict over educational goals can be (5)_______ as a conflict between conservatives and liberals, or, (6)_______ they are sometimes called, essentialists & progressives.

The conservatives, or essentialists, tend to lớn iden one of the robbers was by the witnesses as of medium height tify (7)________ desirable education with the transmission of the cultural heritage, a no-nonsense (8)_______ featuring the three R’s at the elementary-school level, và academic studies or strong vocational or business courses in the secondary school. They put (9)_______ on the training of the mind & cultivation of the intellect.

The liberals, or pro one of the robbers was by the witnesses as of medium height gressives, tend to be interested in the development of the (10)_______ child, not merely in training the child’s mind or in preparing the child for adult (11)_______ in a remote future. They emphasize rich, meaningful school living in the present, & they view subject matter as a resource (12)________ total human development (13)_______ as a goal in itself. They bởi not downgrade nội dung but believe it should be (14)_______ not for (15)________ own sake but as a means of fostering thought and inquiry.

1. A. Most B. Mostly C. Almost D. Utmost

2. A. Talents B. Actions C. Skills D. Techniques

3. A. Get B. Accomplish C. Take D. Reach

4. A. Terms B. Words C. Letters D. Means

5. A. Viewed B. Thought C. Counted D. Named

6. A. But B. When C. Although D. As

7. A. Certain B. A C. The D. As

8. A. Subject B. Curriculum C. Object D. Program

9. A. Significance B. ức chế C. Emphasis D. Strength

10. A. Complete B. Whole C. All-round D. Total

11. A. Living B. Lives C. Liveliness D. Life

12. A. At B. In C. Of D. For

13. A. But for B. Rather than C. Instead D. Better

14. A. Inquired B. Required C. Acquired D. Requested

15. A. It B. Its C. Them D. Their

VI. READ THE FOLLOWING PASSAGE & CHOOSE THE BEST ANSWERS to lớn THE QUESTIONS:

A pioneering study by Donald Appleyard made the astounding discovery that a sudden increase in the volume of traffic through an area affects people in the way that a sudden increase in crime does. Appleyard observed this by finding three blocks of houses in San Francisco that looked much alike & had the same kind of middle-class & working-class residents, with approximately the same ethnic mix. The difference was that only 2,000 cars a day ran down Octavia Street (LIGHT street, in Appleyard’s terminology) while Gough Street (MEDIUM street) was used by 8,000 cars daily, and Franklin Street (HEAVY street) had around 16,000 cars a day. Franklin Street often had as many cars in an hour as Octavia had in a day.

Heavy traffic brought with it danger, noise, fumes and soot, directly, and trash secondarily. That is, the cars didn’t bring in much trash, but when trash accumulated, residents seldom picked it up. The cars, Appleyard determined, reduced the amount of territory residents felt responsible for. Noise was a constant intrusion into their homes. Many Franklin Street residents covered their doors và windows & spent most of their time in the rear of their houses. Most families with children had already left.

Conditions on Octavia Street were much different. Residents picked up trash. They sat on their front steps and chatted with neighbors. They had three times as many friends & twice as many acquaintances as the people on Franklin.

Xem thêm: Cách Di Chuyển Ứng Dụng Sang Thẻ Nhớ Microsd, Cách Chuyển Ứng Dụng Sang Thẻ Nhớ Sd Trên Android

On Gough Street, residents said that the old feeling of community was disappearing as traffic increased. People were becoming more and more preoccupied with their own lives. A number of families had recently moved và more were considering. Those who were staying expressed deep regret at the destruction of their community.

1. The word “astounding” in line 1 is closest in meaning lớn __________.

A. Startling B. Disappointing C. Dubious D. Alternative

2. The three streets mentioned in this passage are different in that __________.

A. They are in different cities. B. The residents are of different ethnic backgrounds. C. They have varying amounts of traffic. D. The income levels of the residents vary considerably.

3. Approximately how many cars used Franklin Street daily?

A. 2,000 B. 8,000 C. 16,000 D. 20,000

4. All of the following are direct results of heavy traffic EXCEPT __________.

A. Increased amount of trash B. Greater danger lớn residents C. More pollution D. More vibrations

5. The author’s main purpose in the second paragraph is to lớn __________.

A. Discuss the problem of trash disposal B. Point out the disadvantage of heavy traffic C. Propose an alternate system of transportation D. Suggest ways lớn cope with traffic problems

6. On which street was there the most social interaction?

A. Octavia Street B. Gough Street C. Franklin Street D. There was no significance social interaction on any of the three streets

7. The word “chatted” in line 14 is closest in meaning lớn __________.

A. Joked B. Talked C. Argued D. Walked

8. Which of the following is NOT a statement you would expect from a resident of Gough Street?

A. People on this street are unhappy because the neighborhood is deteriorating. B. People on this street think mostly of themselves. C. People on this street have more và more space for which they feel responsible. D. A number of people are preparing khổng lồ leave this street.

9. In what order does the tác giả present detailed discussions of the three streets?

A. LIGHT, MEDIUM, HEAVY B. HEAVY, MEDIUM, LIGHT C. HEAVY, LIGHT, MEDIUM D. LIGHT, HEAVY, MEDIUM

10. What is the writer’s attitude toward heavy traffic when he mentions the Appleyard’s study?

A. Neutral B. Favorable C. Critical D. Doubtful

VII. SUPPLY EACH BLANK WITH ONE SUITABLE WORD:

Many tourists who visit Central America find (1)______ surprising lớn learn that the Mayas still live there. (2)______ it is true that their ancient civilization came to lớn an end when their country was (3)______ over by the Spanish conquistadors, the Mayan people carried (4)______ living in the area. Today there are an estimated 1.2 million Mayas (5)______ live in southern Mexico, and many other areas of Central America states have large Mayan populations as (6)______.

Many of their stories và art forms have remained (7)______ over time, và today, women weave clothing and carpets that have signs & symbols that are the same as (8)______ found in ancient temples.

The different patterns & symbols on these brightly coloured (9)______ not only look attractive, (10)______ can also communicate important information such as marital (11)______.

Even though the majority of the Mayas are now Catholics, many of the festivals that they (12)_______ part in are a mixture of the old rituals that their ancestors (13)______ lớn practise and more modern Christian elements. It was perhaps the Mayas’ ability to lớn (14)_______ and change that made it possible for them to lớn survive khổng lồ the (15)______ day.

VIII. SUPPLY THE APPROPRIATE FORMS OF WORDS IN THE BRACKETS:

1. Young children should be well aware of their ________ manner. (BEHAVE)

2. Please put the books back lớn where you took them. Don’t ________ any of them. (PLACE)

3. The ________ are scheduled lớn take off at 15:00 và 15:30. (FLY)

4. I’ve never met such a strong man. His energy seems ________. (EXHAUST)

5. Those rose bushes need protection. Spray them with ________. (INSECT)

6. Don’t you know that your good result will make your parents _______ proud of you? (MEASURE)

7. Be careful. You may be _______ lớn put all your eggs in one basket. (ADVICE)

8. The boy watched the performance of the tigers, _______ with amazement. (BREATHE)

9. I would like to express my admiration for his _______ of knowledge. (PROFOUND)

10. The cancellation of the case resulted from the ________ in court of the defendant resulted in. (APPEAR)

11. The ________ of the Ministry of Education announced the date of the graduation exam. (SPEAK)

12. Mercedes is a very ________ car. (DEPEND)

13. There should be ________ staff in case someone is absent và needs to lớn be replaced. (STAND)

14. You’ll be punished for all your ________. (DO)

15. With all the modern facilities, doing housework is still very ________. (CONSUME)

IX. REWRITE THE FOLLOWING SENTENCES WITHOUT CHANGING THE MEANING:

1. It was wrong of you to lớn scare your little brother like that.

You oughtn’t ____________________________________________________________

2. I dislike it when people criticize me unfairly.

I object ____________________________________________________________

3. The fund-raisers haven’t officially decided where lớn send the proceeds of the concert.

No ____________________________________________________________

4. She is proud that she is such a good DJ.

She prides ____________________________________________________________

5. He delayed writing the book until he had a lot of research.

Only ____________________________________________________________

6. Foolishly, I paid all the money before collecting the goods.

I paid ____________________________________________________________

7. It was an impressive building but it wasn’t lớn my taste.

Impressive ____________________________________________________________

8. The idea no longer interests her.

She has gone ____________________________________________________________

9. It would have been a superb weekend if the weather had been better.

But ____________________________________________________________

10. Scientists have tried very hard lớn find a cure for this disease.

Enormous ____________________________________________________________

ĐÁP ÁN ĐỀ NGHỊ

Phần I:

1. B

2. D

3. C

4. C

5. C

Phần II:

1. A

2. D

3. D

4. A

5. A

Phần III:

1.

D

11.

A

21.

B

31.

D

41.

B

2.

B

12.

B

22.

C

32.

A

42.

B

3.

B

13.

D

23.

C

33.

D

43.

B

4.

D

14.

A

24.

B

34.

A

44.

D

5.

C

15.

C

25.

C

35.

C

45.

C

6.

C

16.

D

26.

C

36.

C

46.

D

7.

B

17.

A

27.

D

37.

C

47.

C

8.

A

18.

D

28.

B

38.

Xem thêm: Đồng Hồ Thông Minh Samsung Galaxy Watch 46Mm Silver, Samsung Galaxy Watch 46Mm

D

48.

D

Link Source :https://tuoitre.vn/goi-y-giai-de-mon-tieng-anh-tuyen-sinh-lop-10-chuyen-tai-tphcm-264502.htm